Yüzme havuzunun tarihini incelediğimiz zaman MÖ 1. yy dan daha da eskiye dayandığını görmekteyiz. Yüzme havuzu, MÖ 70 – MÖ 8. yılları arasında yaşamış ve Roma İmparatoru Augustus ‘un danışmanı olan devlet adamı Maecenas Cilnius Gaius tarafından geliştirilmiştir.
Günümüzün en yaygın ve temel sporu olarak bilinen yüzme eylemi, insanlık tarihinde günümüzden 11bin yıl önce ilk defa bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Günümüze ulaşan tablet, yazıt, heykel, kabartma, çizim ve sair somut tarih belgelerinde, insanların bazen barış ortamında, bazen savaş şartlarında bazen ise av yaparken, serbest sularda nehirlerde, göllerde ve denizlerde yüzdükleri görülmektedir.
Sümerler, Hititler ve Mısırlılarda yüzme sporunun birçok çeşidinin bilindiği günümüze ulaşan belgelerde ortaya çıkmıştır. Eski Roma Bizans uygarlıklarında yüzme sporu, askeri temel eğitimde mecbur tutulmuş bir etap olarak karşımıza çıkmaktadır. M.Ö ki yüzyıllarda yapılan savaşlar sırasında Asur’lu askerlerin yüzerek nehirleri geçip düşmandan kaçmaya çalıştıkları yine Asur kabartmalarında yer almaktadır.
Yüzme havuzunun tarihini incelediğimiz zaman MÖ 1. yy dan daha da eskiye dayandığını görmekteyiz. Yüzme havuzu, MÖ 70 – MÖ 8. yılları arasında yaşamış ve Roma İmparatoru Augustus ‘un danışmanı olan devlet adamı Maecenas Cilnius Gaius tarafından geliştirilmiştir.
Şu anda hali hazırda Guinness rekorlarında kayıtlı olan, dünyanın en büyük havuzu, Şili’nin Algarrabo kentindeki San Alfonso Del Mar tatil köyünde bulunan, takribi 8 hektarlık bir alanı kaplayan, uzunluğu yaklaşık 914 metre, bazı yerlerinde yaklaşık 35 metre derinliğe ulasan ve 66 milyon galon yani yaklaşık 250.000 metreküplük su hacmine sahip olan havuzdur.
Dünyada yüzme sporu ilk kez 1828 yılında Birleşik Krallık ‘ta, Liverpool şehrinde inşa edilen açık hava havuzunda yapılmıştır. Ardından 1846 yılında Avustralya’da düzenlenmiştir. Yine 1882 yılında amatör spor birliğinin (AAU) kurulmasıyla Amerika’da yüzme sporu, örgütlü bir spora dönüştü. Olimpiyatlarda yüzme sporunun yerini alması, modern olimpiyat oyunlarının başlaması ile birlikte olmuştur. Daha önce erkeklerin iştirak ettiği yüzme müsabakalarına 1912 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen olimpiyatlarda kadın sporcularda yarışmalara dâhil olmuşlardır.
Türklerin orta Asya ya göç etmelerinden önce orada bulunan nehir ve göllerde yüzdükleri bilinmektedir. 1753’te İngiltere’nin başkent Londra’da kurulmuş bulunan dünyanın ilk ulusal halk müzesi olan ‘‘British Museum’’ müzesinde bulunan eski dönemlere ait kabartmalarda Uygur Türklerinin yüzme sporunun günümüzde kullanılan kulaç stilleri görülmektedir.
Türkiye’de ilk kısa ve ölçülü mesafede yüzme yarışı 15 Eylül 1923 tarihinde Galatasaray Spor Kulübü tarafından Büyükada’da düzenlenmiştir. Mesafesi 100 metre üzerinden olan bu yarışta birinci İtalyan yüzücü; Mai Cimmeri olurken, ikinci Fenerbahçeli Raşit Bey, üçüncü ise Galatasaraylı Nejad Abud olmuştur.
İlk İstanbul ferdi yüzme Şampiyonası1928 yılında düzenlenirken, ilk İstanbul kulüplerarası yüzme şampiyonası 1931 yılında tertip edilmiştir. Bu şampiyonada 32 puanla Beylerbeyi Spor Kulübü şampiyon olmuştur.
Ekrem Rüştü Akömer’in çabaları ile 1931 yılında 25×50 m boyutunda Türkiye’de ilk yüzme havuzu olan, İstanbul Büyükdere Yüzme Havuzu açılmıştır.
Türkiye Şampiyonası ilk olarak 26 Ağustos 1932 yılında İstanbul’da İzmit, İzmir ve Bandırma bölgelerinden yüzücülerin katılımıyla düzenlenmiştir.
Ortaköy’de 1942 yılında ilk modern yüzme havuz inşa edilerek hizmete açılmıştır. Açık ve kapalı yüzme ve olimpik yüzme havuzları sayesinde yüzme sporu yaz kış fark etmeden rahatça yapılabilmektedir.
Bu tarihten itibaren, bazı yıllar haricinde, hemen her yıl Türkiye Ferdi Yüzme Şampiyonası düzenlendi.
Yüzme sporu bireylerin bağışıklık sistemini uyararak, metabolizmasını düzene soktuğundan dolayı insanları birçok hastalıktan korumaktadır. Düzenli olarak yüzme sporunun yapılmasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Sign up to receive weekly deals, valuable information and more.